Od jahodové salsy po tatarák z jahod: Pytloun Restaurants slaví sezónu královského ovoce

Designová restaurace Talíř a Pytloun Sky Bar & Restaurant Prague situovaný na střešních terasách hotelu Pytloun Boutique Hotel Prague na Václavském náměstí, romantická zámecká restaurace Chateau Ctěnice, oceněná liberecká restaurace Zlatý kohout zařazená do prestižního průvodce Gault&Millau i horské restaurace Rendlík v Krušných horách a krkonošská Končina v Harrachově připravily na měsíc červen výjimečné sezónní menu věnované jahodám. Kulinářské kreace pod vedením šéfkuchařů Denise Wágnera a Jana Martínka kombinují svěží chuť jahod s nečekanými ingrediencemi od předkrmů až po dezerty.

Jahody byly pro svou chuť odedávna považovány za královské ovoce a symbol lásky. Známy byly již ve starověkém Římě, avšak hojně se začaly konzumovat až v pozdním středověku, kdy je pěstovali převážně mniši. Dnešní zahradní jahody vznikly křížením několika divokých druhů – zásluhou dvorního zahradníka Ludvíka XV. Na našem území se ve větším měřítku rozšířily až v 19. století, především ve středních Čechách. „Červen je měsícem probouzející se přírody, vůně květin a prvních sladkých plodů – jahod, které jsou symbolem jara, lásky a radosti,“ vysvětluje šéfkuchař Denis Wágner, který dohlíží na většinu restaurací skupiny Pytloun Restaurants. Každá z šesti restaurací nabízí vlastní interpretaci jahodového menu přizpůsobenou svému charakteru – od elegantních kombinací v pražských restauracích až po horské speciality v Krkonoších a Krušných horách.

Návštěvníci si mohou vychutnat širokou paletu jahodových specialit v různých cenových kategoriích. Pražské restaurace Talíř a Pytloun Sky Bar & Restaurant Prague nabízejí hovězí flank z farmy Čunát s jahodovou salsou pico de gallo, zatímco romantická restaurace Chateau Ctěnice láká na uzená kachní prsíčka s jahodami a jahodovou esencí či originální jahodovou polévku s limetkovým gelato. Oceněný liberecký Zlatý kohout vsadil na jemnější přístup s chia pudinkovým krémem s čerstvými jahodami, zatímco horské restaurace překvapují kreativními kombinacemi jako je tatarák z jahod a červené řepy nebo jahodové gazpacho s melounem. Jahodové speciality lze doprovodit i jahodovými nápoji například jahodovým mojitem, domácí jahodovou limonádou nebo sektem s jahodou.